Bine ai venit pe pagina mea!Daca doriti sa reascultati seria de emisiuni radiofonice de la Radio Blaj "Dosarele Securitatii - oglinda in care nu vrem sa ne privim" le puteti regasi dand click aici pentru ed. a I-a, ed. a II-a, ed. a III-a, ed. a IV-a, ed. a V-a.
Ubuntujoi, octombrie 06, 2011

La Radio Blaj despre iarna care vine...Buna ziua tuturor ascultatorilor Radio Blaj, bine v-am regasit in cadrul emisiunii Pulsul Blajului. Ma bucur sa reluam traditia de a ne reintalni pe calea undelor si de a va transmite mesajele noastre in fiecare saptamana. Este foarte important sa stiti si care este punctual de vedere al Partidului National Liberal din Blaj referitor la problemele locale dar si nationale pe care le intampinam fiecare dintre noi. Dealtfel nu suntem singurii care cunosc situatia in care ne aflam. In urma cu cateva saptamani am fost invitat la cel de-al XV-lea Congres International Renovabis care a avut loc in Germania cu tema “Zonele rurale in schimbare. Provocari in Europa Centrala si Sud-Est.”
Peste 300 de participanti la congres au avut ocazia sa schimbe idei si sa discute posibile solutii. Comform spuselor doamnei cancelar Merkel o foarte mare importanta alaturi de factorul politic o are angajamentul voluntar al cetatenilor si implicarea Bisericii in mediul rural. Acesti factori confera un aport essential coeziunii sociale. Dealtfel si Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a fost de parere ca intr-adevar “zonele rurale se schimbă şi că suntem bine pregatiti în Uniunea Europeană să monitorizam această tranziţie şi să exploatam cu succes binele comun".
In cadrul celui de-al 7-lea atelier de lucru am fost invitat in calitate de expert din partea Caritas-ului Mitropolitan. Am incercat sa le transmit participantilor prezenti din peste 30 de tari si faptul ca Romania se afla iarasi intr-o situatie asemanatoare anilor 80, in care s-a confruntat cu o migratie a populatiei de la oras inspre mediul rural. Diferenta este ca de aceasta data pragul saraciei nu este foarte diferit intre locuitorii din mediul rural si cei din mediul urban. Locuitorii de la tara au singurul avantaj ca isi pot asigura o mare parte din hrana din propria gradina, cheltuind mai putin pentru alimente. Exista insa situatii foarte dificiele de viata pentru locuitorii din mediul rural care se afla la distante indepartate fata de orase. Pensionarii de la tara primesc de regula doar 41,9% din pensia medie rezultata din asigurarile sociale.
Caritas Romania joaca un rol foarte important in lupta impotriva saraciei din mediul rural si nu numai. Ca urmare a fost desemnat in 2010 de catre revista Forbes pe locul intai in clasamentul filantropilor cu aproape 13 milioane de euro investiti in proiecte sociale.
Din pacate exista in judetul nostru si localitati unde primarii nu apreciaza rolul pe care organizatiile neguvernamentale il au in favoarea propriilor cetateni. Acest subiect o sa il reiau insa intr-o emisiune ulterioara.
In aceasta emisiune doresc doar sa mai fac o referire la motiunea simpla pe care USL a propus-o in Parlamentul Romaniei, o motiune cu un titlu sugestiv: ”Cel mai performant guvern: cea mai mare factură la încălzire.”
Prin această moțiune, USL a incercat sa sancționeze comportamentul iresponsabil și cinic al puterii, care vrea să condamne la frig populația care nu a votat cu democrat-liberalii. Numărul familiilor afectate va depăși 1 milion.
Actualul Guvern vrea să transfere responsabilitatea pentru frigul pe care românii vor trebui să-l suporte în propriile apartamente către primării, dând libertatea acestora să plătească subvenţia la căldură din fonduri proprii.  În realitate, se vor da fonduri prin diferite tertipuri doar oraşelor conduse de primarii PD, pentru ca aceştia să se descurce. Populația localităților conduse de primarii opoziției va fi cea mai afectată de această măsură discriminatorie. In cazul nostru de la Blaj este situatia fericita in care primarul este din partea Partidului Democrat. Acest lucru insa nu ne indreptateste sa fim lipsiti de caracter si sa spunem: ghinionul lor ca nu au si ei primari portocalii. Este pana la urma o chestiune de echitate si dreptate sociala, fiindca fiecare cetatean din aceasta tara plateste taxe indiferent de culoarea politica.
Acestea au fost mesajele mele pentru aceasta saptamana pentru dumneavoastra toti cei care cu siguranta priviti si dincolo de aspectul placut al orasului din punct de vedere peisagistic. Astept mesajele dumneavoastra pe adresa de email claudiu@nicusan.ro sau pe adresa de messenger a radioului: blajfm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalți vizitatori, comentariul dumneavoastră va fi postat după aprobare. Va mulțumesc pentru înțelegere!