Bine ai venit pe pagina mea!Daca doriti sa reascultati seria de emisiuni radiofonice de la Radio Blaj "Dosarele Securitatii - oglinda in care nu vrem sa ne privim" le puteti regasi dand click aici pentru ed. a I-a, ed. a II-a, ed. a III-a, ed. a IV-a, ed. a V-a.
Ubuntuduminică, mai 01, 2011

A rezistat puterea politica ispitei de a folosi Biserica pentru a-si atinge propriile scopuri?


Astazi se vorbeste mult despre implicarea Bisericii in politica. Este benefica sau nu? Parerile sunt impartite. “Cand Inalt Preasfintitul Bartolomeu Anania a afirmat ca Biserica trebuie sa fie pregatita sa se implice electoral in urmatoarele alegeri, multi s-au ridicat impotriva sa. Televiziunile au prezentat aceasta atitudine ca pe un scandal. A fost nevoie de un comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, pentru a se inlatura orice confuzie. Ierarhul Bartolomeu Anania a precizat ca Biserica nu face politica si nici nu va face politica, dar isi permite ca din patru in patru ani, cu ocazia alegerilor, sa ajute ca politica tarii sa fie facuta de cei mai buni oameni. Asa ca ea isi va asuma doar rolul de sfatuitor. Si iata ce intelege ierarhul prin sfatuitor: "Alegatorii sunt impartiti in cei care sunt membrii unor partide politice (cu ei nu vom avea treaba) si indecisii. Or, preotul este sfatuitorul dintotdeauna al enoriasilor lui. Si atunci daca aceasta categorie, indecisii, il intreaba pe preot: "Parinte, cu cine crezi ca trebuie sa votez?", el nu are voie sa ridice din umeri si sa spun ca Biserica nu face politica". V-am citat un fragment postat pe pagina de internet www.crestinortodox.ro
De cealalta parte, Sanctitatea Sa Benedict afirma in cartea sa faptul ca Iisus nu a venit în lume ca un „distrugător". El a venit la oameni cu „darul vindecării", pentru a revela puterea lui Dumnezeu ca o „putere a dragostei". Christos a schimbat lumea tocmai datorită faptului că a separat religia de politică. „Această separare... a politicii de credinţă, a poporului lui Dumnezeu de politică, a fost posibilă, până la urmă, doar prin intermediul Crucii". 
Lansarea cărţii este un „moment istoric" pentru că marchează o etapă nouă în analiza teologică a raportului dintre credinţă şi istorie, a declarat cardinalul Marc Ouellet, cu ocazia evenimentului lansării cărţii.  Cateva date despre aceasta carte consider ca sunt de folos celor care doresc sa o achizitioneze. Ea a fost printată în 1.200.000 de exemplare, în 7 limbi. Urmează ca lucrarea să fie publicată şi în limbile greacă, coreeană, japoneză şi arabă. Editura americană care a publicat cartea Papei, Ignatius Press, a anunţat că au fost vândute 90.000 de exemplare încă înainte de apariţia cărţii.
 Extrase din carte au fost prezentate publicului înainte de lansare, unul dintre detaliile care au atras atenţia presei internaţionale fiind exonerarea poporului evreu de acuzaţia că ar fi vinovat de moartea lui Iisus Christos.
 Afirmaţiile Papei Benedict al XVI-lea despre distincţia dintre religie şi politică, despre faptul că Iisus nu a fost un revoluţionar în plan politic, sunt completate de Patriarhul Chiril al Bisericii Ortodoxe din Rusia, în opinia căruia implicarea Bisericii în politică este un lucru rău.
 Biserica pierde „încrederea publicului" dacă devine un jucător politic. „Biserica are o singură modalitate să îi influenţeze pe cei puternici şi pe cei lipsiţi de putere, pe bogaţi şi pe săraci, pe cei educaţi şi pe cei mai puţin educaţi: predicarea Cuvântului lui Dumnezeu", a declarat Patriarhul Chiril, informează interfax-religion.com. Aici doresc sa ii rog pe ascultatorii nostrii sa fie putin atenti la mesajul pe care il transmite Patriarhul Chiril. Este foarte important pentru ca el priveste nu doar Biserica pe care o reprezinta, ci si pe noi toti, care ne declaram crestini (fie ortodocsi, greco sau romano-catolici, protestanti si neuprotestanti). Asadar, Patriarhul rus şi-a exprimat speranţa că Biserica va rezista ispitei de a folosi mijloace politice şi seculare pentru atingerea propriilor scopuri.
Intrebarea mea pentru aceasta saptamana este daca puterea politica (nationala si chiar locala) a rezistat ispitei de a folosi Biserica pentru a-si atinge propriile scopuri.
Cu aceasta intrebare va las sa reflectati la acest aspect, fiindca el tine de caracterul nostru, de felul in care actionam politic si nu in ultimul rand de felul nostru de a fi. 
Exista si varianta audio pe radioblaj.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalți vizitatori, comentariul dumneavoastră va fi postat după aprobare. Va mulțumesc pentru înțelegere!