Bine ai venit pe pagina mea!Daca doriti sa reascultati seria de emisiuni radiofonice de la Radio Blaj "Dosarele Securitatii - oglinda in care nu vrem sa ne privim" le puteti regasi dand click aici pentru ed. a I-a, ed. a II-a, ed. a III-a, ed. a IV-a, ed. a V-a.
Ubuntumarți, septembrie 15, 2009

Einheit suchen - Vielfalt wahren (Sa cautam unitatea - sa pastram diversitatea)

Ecumenismul intre Rasarit si Apus: unde ne aflam astazi? Acesta a fost unul din subiectele de dezbatere ale grupurilor de lucru din timpul celui de-al 13-lea Congres International Renovabis in Freising / München la care am participat si eu in calitate de Secretar General al Caritas-ului Mitropolitan Blaj alaturi de directorul general Pr. Nicolae Anusca.
Discutiile celor peste 380 de reprezentanti din 29 de tari europene au dus la o concluzie importanta, pe care a exprimat-o reprezentantul Renovabis Pater Dietger Demuth: "cea mai mare valoare a acestui congres a fost intalnirea reprezentantilor din diferite Biserici si confesiuni". Nu exista ecumenism fara astfel de confruntari, unde fiecare isi aduce propriile convingeri religioase intr-un dialog plin de respect reciproc.
S-a tematizat problematica Bisericii din Ucraina "Church of Kiev", Bisericii Ortodoxe din Romania, Bisericii Apostolice Armene, religiozitatea in Rusia, libertatea si drepturile omului, etc.
Printre interventiile pe care le-am avut am subliniat dezamagirea mea vis-a-vis de hotararea Sfantului Sinod al BOR de a interzice preotilor ortodocsi concelebrarea sacramentaliilor (inmormantari, etc) impreuna cu alte confesiuni. Pentru mine acest lucru inseamna o piedica in calea unitatii si a ecumenismului. Dealtfel si reprezentanti ai BOR in Germania si-au exprimat regretul pentru aceasta situatie. Pentru cei interesati si cunoscatori ai limbii germane va ofer adresa de internet unde puteti vizualiza alte detalii despre desfasurarea congresului: http://www.renovabis.de/aktuell/renovabis_kongress.shtml

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalți vizitatori, comentariul dumneavoastră va fi postat după aprobare. Va mulțumesc pentru înțelegere!