Bine ai venit pe pagina mea!Daca doriti sa reascultati seria de emisiuni radiofonice de la Radio Blaj "Dosarele Securitatii - oglinda in care nu vrem sa ne privim" le puteti regasi dand click aici pentru ed. a I-a, ed. a II-a, ed. a III-a, ed. a IV-a, ed. a V-a.
Ubuntusâmbătă, aprilie 11, 2009

Biserica Romano-Catolica celebreaza Invierea lui Cristos astazi, 12 Aprilie 2009

Papa Benedict al XVI-leaSerbarea Invierii Domnului se va face in Biserica Catolica cu o saptamana inainte de Pastile serbate de Greco_Catolici si Ortodocsi. Va redau spre meditatie cateva randuri despre acest moment de pe pagina catholica.ro.

Papa Benedict al XVI-lea îi îndeamnă pe preoţi să fie sfinţi trăind esenţa vocaţiei lor, reflectată în rugăciunea lui Cristos, ca discipolii lui să fie consacraţi în adevăr. Îndemnul a fost rostit în cadrul predicii de la Liturghia crismei concelebrată în această dimineaţă împreună cu Cardinalii, Episcopii şi preoţii din Roma. El le-a spus preoţilor, care şi-au reînnoit jurămintele de la hirotonire în timpul Liturghiei: "Domnul cere sfinţirea noastră, sfinţirea în adevăr".

Pontiful a amintit cuvintele lui Isus din rugăciunea pentru apostoli şi preoţi: "pentru ei mă sfinţesc pe Mine însumi". "A consacra ceva sau pe cineva", a explicat el, "înseamnă să dăm lucrul sau persoana în proprietate lui Dumnezeu, să o luăm din ambientul care este al nostru şi să o scufundăm în atmosfera Sa, astfel ca să nu mai aparţină lucrurilor noastre, ci să fie în totalitate a lui Dumnezeu. Consacrarea este deci a lua din lume şi a da Dumnezeului celui viu. Lucrul sau persoana nu ne mai aparţine nouă, şi nici măcar ei însăşi, ci este cu totul scufundată în Dumnezeu. O astfel de privare de un lucru pentru a-l încredinţa lui Dumnezeu îl mai numim şi sacrificiu: acesta nu va mai fi proprietatea mea, ci proprietatea Lui." Papa a vorbit despre "două direcţii care fac parte din procesul de sfinţire/consacrare. Este o ieşire din contextul vieţii mondene - un `a fi pus deoparte` pentru Dumnezeu. Dar tocmai pentru aceasta nu este o segregaţie. A fi încredinţaţi lui Dumnezeu înseamnă mai degrabă a fi puşi să reprezinte pe alţii. Preotul este scos din legăturile lumeşti şi dăruit lui Dumnezeu, şi tocmai de aceea, plecând de la Dumnezeu, el este disponibil pentru alţii, pentru toţi."

"Friedrich Nietzsche a luat în râs smerenia şi ascultarea ca şi virtuţi servile, prin intermediul cărora oamenii ar fi fost controlaţi", a mai spus Papa. "A pus în locul lor mândria şi libertatea absolută a omului. Ei bine, există caricaturi ale unei smerenii greşite şi ale unei ascultări greşite, pe care nu vrem să le imităm. Dar există şi mândria distructivă şi aroganţa, care frâng orice comunitate şi conduc la violenţă. Ştim noi să învăţăm de la Cristos adevărata smerenie, care corespunde adevărului fiinţei noastre, şi acea ascultare, care se supune adevărului, voinţei lui Dumnezeu? `Consacră-i în adevăr; cuvântul Tău este adevăr`: acest cuvânt al introducerii în preoţie iluminează viaţa noastră şi ne cheamă să devenim mereu şi mereu ucenici ai acelui adevăr, care se descoperă în cuvântul lui Dumnezeu."

"Modul nostru de a fi preoţi nu este altceva decât un nou mod de a ne uni cu Cristos", a mai subliniat Papa Benedict. "Unirea cu Cristos presupune renunţare. [...] În `da`-ul din hirotonirea preoţească am făcut această renunţare fundamentală la a vrea să fim autonomi, la `autorealizare`. Trebuie însă zi după zi să împlinim acest mare `da` prin multe mici `da`-uri şi prin mici renunţări. Acest `da` al micilor paşi, care împreună constituie marele `da`, va putea să se realizeze fără amărăciune şi fără autocompasiune numai dacă Cristos este cu adevărat centrul vieţii noastre. Dacă intrăm într-o adevărată familiaritate cu El. Atunci, într-adevăr, experimentăm în mijlocul renunţărilor - care la început pot să provoace durere - bucuria crescândă a prieteniei cu El, toate micile şi câteodată chiar marile semne ale iubirii Sale, pe care ne-o dăruieşte în mod continuu."

O altă temă abordată a fost acea a rugăciunii, prin care "ne exercităm prietenia cu El şi învăţăm să îl cunoaştem, să cunoaştem modul Său de a fi, de a gândi, de a acţiona". Pontiful a explicat: "A te ruga înseamnă a merge în comuniune personală cu Hristos, a aşeza în faţa Lui viaţa noastră de zi cu zi, reuşitele noastre şi falimentele noastre, oboselile noastre şi bucuriile noastre - într-un cuvânt a sta în faţa Lui. Dar pentru ca aceasta să nu devină o autocontemplare este important să învăţăm continuu să ne rugăm rugându-ne cu Biserica. Celebrarea Euharistiei înseamnă a te ruga. Celebrăm Euharistia în mod corect dacă cu gândul nostru şi cu fiinţa noastră intrăm în cuvintele pe care Biserica ni le propune. În ele este prezentă rugăciunea tuturor generaţiilor, care ne iau cu ele pe calea către Domnul. Ca preoţi, noi suntem cei care, în Celebrarea euharistică, prin rugăciunea lor, deschid calea rugăciunii pentru credincioşii de astăzi. Dacă noi suntem în interior uniţi cuvintelor rugăciunii, dacă ne lăsăm ghidaţi şi transformaţi de ele, atunci şi credincioşii găsesc calea către aceste cuvinte. Atunci toţi devenim cu adevărat `un singur trup şi un singur suflet` cu Hristos."

La finalul predicii, Sfântul Părinte a amintit de preziua hirotonirii sale, acum 58 de ani, când "am deschis Sfânta Scriptură, pentru că voiam să primesc din nou cuvântul Domnului pentru acea zi şi pentru viitorul meu ca preot. Privirea mea a căzut asupra acestui fragment: `Consacră-i în adevăr; cuvântul tău este adevăr`. Am ştiut atunci: Domnul vorbeşte de mine, şi îmi vorbeşte mie. Mai precis acelaşi lucru se va întâmpla mâine în mine. În ultima instanţă nu suntem consacraţi prin intermediul riturilor, chiar dacă este nevoie de rituri. Baia, în care Domnul ne introduce, este El însuşi - Adevărul în persoană. Hirotonirea preoţească înseamnă a fi scufundaţi în El, în Adevăr. Aparţin într-un fel nou Lui şi astfel şi celorlalţi, `pentru ca să vină Împărăţia Ta`. Dragi prieteni, în acest ceas al reînnoirii promisiunilor vrem să îl rugăm pe Domnul să ne facă să devenim oameni ai adevărului, oameni ai iubirii, oameni ai lui Dumnezeu. Să îl rugăm să ne atragă tot mai mult la Sine, pentru ca să devenim cu adevărat preoţi ai Noii Alianţe. Amin."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalți vizitatori, comentariul dumneavoastră va fi postat după aprobare. Va mulțumesc pentru înțelegere!