Bine ai venit pe pagina mea!Daca doriti sa reascultati seria de emisiuni radiofonice de la Radio Blaj "Dosarele Securitatii - oglinda in care nu vrem sa ne privim" le puteti regasi dand click aici pentru ed. a I-a, ed. a II-a, ed. a III-a, ed. a IV-a, ed. a V-a.
Ubuntujoi, martie 12, 2009

"Dosarele Securitatii - oglinda in care nu vrem sa ne privim!" - o emisiune de Claudiu Nicusan

Unii m-au intrebat, daca astazi mai are sens sa aflam cine au fost colaboratorii si informatorii Securitatii comuniste?
Eu i-as intreba, daca au observat astazi, care este rezultatul neaplicarii punctului 8 de la Timisoara? Raspunsul corect: "privatizarea comunismului"!

Acesta este motivul pentru care pregatesc si ofer ascultatorilor Radio Blaj emisiunea aceasta. Pentru cei mai tineri este o prezentare a istoriei Securitatii predecembriste, incepand cu 23 August 1944 pana in decembrie 1989. Pentru ceilalti este o reamintire a unor vremuri a caror fantome mai bantuie si astazi.

8 comentarii:

 1. Doar cei care se simt cu musca pe căciulă spun că nu are rost să mai dezgropăm morţii. Evident, pentru ei colaborarea cu Securitatea comunistă este o acţiune de domeniul amintirilor, însă pentru victimele care au fost marcate dur de represiunea fizică, psihică, spirituală, dar şi socială, economică, culturală, adică pe toate planurile, pentru toţi aceştia are rost să se afle cine au fost cei care unora le-a distrus întreaga viaţă. Nu e vorba de răzbunare, nici de pedeapsă, căci legea nu prevede aşa ceva, ci de o reabilitare morală, de o recunoaştere a unui adevăr prea relativ, eludat prea mult pentru a se mai putea tria din noianul de minciuni care ne inundă memoria. Generalizarea e o cortină în spatele căreia se ascund turnătorii, informatorii şi securiştii, oameni reali, cu nume şi adrese, oameni care n-au dreptul moral să stea în anumite funcţii, oameni care ar trebui măcar să tacă şi să aplece capul, nu să pozeze în democraţi şi chiar să ne dea lecţii de democraţie. Cunosc, din nefericire, un caz în care, din cauza unor bancuri spuse la serviciu, un muncitor a intrat în colimatorul Securităţii, respectivul a fost interogat, dar nu a recunoscut nimic,apoi un securist a abordat-o pe soţia acestuia şi a minţit-o spunându-i că este înşelată, îndemnând-o să divorţeze.Femeia a plecat de acasă, răzbunându-se pe soţul ei. Iată în ce mod "lucra" Securitatea comunistă, ajutată de cei care, acum, fac pe sfinţii, ca să dau doar un caz banal, nu unul în care oamenii au ajuns în puşcării sau au fost torturaţi pentru credinţă sau pentru că au avut alte opinii...

  RăspundețiȘtergere
 2. @ Anonim: Multumesc pentru comentariul aplicat! Daca doresti si esti din Blaj te invit la o discutie pentru a intra eventual odata cu mine in direct intr-una din emisiunile radiofonice.

  RăspundețiȘtergere
 3. Asculta frate romane!

  De multi ani prea multa tacere... dar si tacerea poate fi un raspuns!
  Daca oamenii se fac mereu ca au uitat de vremurile trecute si ca tinerii de azi nu trebuie sa stie ce a fost, cineva se insala amarnic. Istoria trebuie recitata ca o poezie, invatata pe dinafara pentru a nu se mai repeta, asta nu ca nu ar fi protagonisti pe scena lumii pentru a repeta si dezgropa erorile nebuniei trecute.
  E vremea desteptarii!
  Desteapta-te romane!
  Nu mai dormi in puful nestiintei!
  E timpul sa ne aducem aminte de ce unii dintre noi nu mai sunt pentru ca a avut Securitatea si Sistemul grija sa le „inchida gura” pentru ca spuneau „prea multe”. Azi suntem manipulati. Va place sa fiti papusi??? Daca nu, atunci ascultati aceste emisiuni spre a creste in inima nu URA ci COMPASIUNEA si IERTAREA, sa invatam de la MUCENICII nostrii sa TRAIM o VIATA mai MORALA decat ceea ce ne invata neamul ce ne conduce!
  Sa aducem cinstea ce se cuvin acelora ce au murit gandind ca va fi mai bine maine si sa le urmam in fapte, sa fim ROMANI ADEVARATI nu dezertori!
  Acum ori niciodata sa dam dovezi de curaj!

  RăspundețiȘtergere
 4. @ CiprianDeBlaj: Ciprian iti multumesc pentru comentariul incurajator! Ma bucur sa vad tineri care mai au respect fata de victimele comunismului si a securitatii comuniste. Deja suntem cu unul mai mult in acest proiect! Asteptam forte noi...

  RăspundețiȘtergere
 5. Cutremurator! Eu personal stiam toate astea, deoarece le aflasem in intimitatea familiei mele. Mi-au fost spuse. Nu cunosteam in amanunt chinurile la care au fost supusi dizidenti, insa am putut sa ma informez asupra lor imediat dupa 1989, cand i-am auzit pe cativa lideri taranisti, incepand cu Corneliu Coposu, marturisindu-le, cand am citit memoriile unor dizidenti si cand am vizionat serialul "Memorialul durerii". Ceea ce mintea mea nu poate sa inteleaga este de ce de la momentul 1989 si pana astazi, in conditiile aparentei libertati si democratii castigate prin sacrificiul celor peste 1.000 de victime inocente in asa-zisa revolutie, nu ne-am ridicat cat mai multi pentru a sustine punctul 8 de la Timisoara? Am fi putut salva Romania de la confiscarea ei din toate punctele de vedere de catre aceiasi comunisti, securisti si turnatori sau de neamurile acestora.
  Va multumesc ca prin ceea ce intreprindeti ajutati la desteparea natiei romane subjugate si spalate pe creier, caci canaliile au avut acesti 20 de ani la dispozitie, scontand ca victimele lor se vor stinge din viata in acest rastimp (ceea ce s-a si intamplat - vezi Corneliu Coposu si altii), iar tinerii nu vor mai fi interesati de acest subiect (ceea ce s-a si intamplat, cu mici exceptii, printre care va numarati si dv.).

  RăspundețiȘtergere
 6. Multumesc Mihaela, parte din comentarii le voi aminti si in emisiunea de vineri, fiindca scot in evindenta aspecte importante pentru tema pe care o tratez. Multumesc anticipat si celorlalti. O sa le auziti in inregistrare. Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu-mi place deloc anonimatul când e vorba de mine, însă când e vorba de alţii, prefer anonimizarea, pentru a-i linişti cumva, deşi ar trebui puşi la stâpul infamiei sau chiar la zid.Un tânăr profesor din mediul rural a acuzat directorul şcolii, om în pragul pensionării, de obedienţă faţă de sistemul comunist şi chiar de colaborare cu Securitatea.Faptele erau reale, însă directorul, iritat de "neobrăzarea" tânărului l-a etichetat în fel şi chip, apoi, povestindu-mi şi mie incidentul, a replicat, retoric : " în faţa tăvălugului sovietic n-a putut nimeni să se opună, orice rezistenţă ar fi fost o nebunie, n-am avut de ales, atât ca popor, ci şi ca persoane particulare..." Nu vă dau numele acestui om, însă vă spun, din surse sigure că l-a cunoscut personal pe Ion Gavrilă Ogoranu şi a fost prezent la multe lansări de carte ale acestui martir care a ales rezistenţa anticomunistă, despre care s-a vorbit în cea de-a III-a ediţie a emisiunii radiofonice "Dosarele Securităţii - oglinda în care nu vrem să ne privim ". Am venit cu un exemplu concret de om care nu vrea să se privească în această oglindă, un om de cultură care a avut tupeul să dea mâna cu Ion Gavrilă Ogoranul,care a dus o viaţă subpământeană, hăituit ca o fiară, în timp ce "tovarăşul director" a beneficiat de onorurile şi favorurile comuniştilor în urma colaborării, evident, reciproc avantajoase, cu odioasa Securitate. Am ascultat cu pioşenie acest adevărat remeber Ion Gavrilă Ogoranul, în cadrul emisiunii sus amintite şi-am rămas impresionat de faptul că mai există oameni care se pot privi în această oglindă a realităţii. Sper şi cred că d-l Coriolan Baciu nu este ultimul.Modestia l-a împiedicat să spună că este preşedintele fundaţiei "Ion Gavrilă Ogoranu".

  RăspundețiȘtergere
 8. Draga Ilie, ma bucur de comentariul tau si te asigur ca il voi aminti in emisiunea mea, fiindca da-mi voie sa spun, scoate in evidenta duplicitatea unora care chiar daca au colaborat sub presiunea puternica a Securitatii, nu au stiut sa se retraga din functiile publice si sa-si asume trecutul. Si astazi gasim destui, care sunt in aceeasi situatie.

  RăspundețiȘtergere

Din respect pentru ceilalți vizitatori, comentariul dumneavoastră va fi postat după aprobare. Va mulțumesc pentru înțelegere!