Bine ai venit pe pagina mea!Daca doriti sa reascultati seria de emisiuni radiofonice de la Radio Blaj "Dosarele Securitatii - oglinda in care nu vrem sa ne privim" le puteti regasi dand click aici pentru ed. a I-a, ed. a II-a, ed. a III-a, ed. a IV-a, ed. a V-a.
Ubuntujoi, ianuarie 01, 2009

De ce nu vor unii consilieri blăjeni să fie verificați de către CNSAS?

Primul proiect de hotărâre de Consiliu Local propus de consilierul PNȚCD Blaj, Claudiu Nicușan solicita verificarea calității de colaboratori ai Securității pentru consilierii locali din Blaj. Acest proiect nu a fost aprobat și voi reda în cele ce urmează fragmentul din procesul verbal al ședinței CL din data de 31 Octombrie 2008, care prezintă discuțiile pe baza proiectului:

''Punctul 24 de pe ordinea de zi - PROIECT DE HOTARARE, privind aprobarea formularii in numele Consiliului local al municipiului Blaj a unei cereri catre C.N.S.A.S. in legatura cu calitatea de lucrator al securitatii sau colaborator al acesteia pentru membrii Consiliului local al municipiului Blaj, este prezentat de dl. cons. Nicusan Claudiu Stefan, initiatorul proiectului .

Dl.cons. Nicușan Claudiu – Vreau să vă spun că PNȚCD reia politica seniorului Coposu din anii 1990. În calitate de consilier local din partea PNȚCD consider transparența din Consiliul Local cu privire la colaborarea sau necolaborarea membrilor acestuia cu organele de securitate în regimul comunist de o foarte mare importanță. Reforma morală a politicii din România trebuie să înceapă de la nivelul Consiliului Local. Voi lua în calcul și respingerea acestei hotărâri de Consiliu Local, caz în care sunt constrâns să cer în nume personal verificarea calității de colaborator sau necolaborator al Securității membrilor Consiliului local Blaj.

Dl.cons. Șolea Ioan – Sunt de acord cu acest proiect de hotărâre. Aș dori să solicităm dacă unii nu au fost urmăriți de securitate.

Dl.primar Rotar Gh. Valentin – Eu vă rog să nu votați acest proiect de hotărâre. Fiecare a dat o declarație pe proprie răspundere în acest sens. Nu cred că trebuie să cerem să ne cercetăm unii pe alții. Dacă dvs. în nume personal cereți, asta este altceva. Trebuie să ne respectăm ca oameni. Am fost aleși de cetățeni să muncim, să facem ceva pentru acest oraș, nu să ne cercetăm unii pe alții. Alte instituții se ocupă cu acest lucru.

Dl.cons. Roșa I – Conform legii aceste verificări se fac.

Dl.cons. Nicusan Claudiu Stefan – Dacă mai sunt discuții ? Daca nu, vă rog avizele comisiilor de specialitate:

Dl.cons. Mihu Iulius - Comisia buget finante, nu a avizat favorabil acest proiect.

Dl.cons. Balu Dan - Comisia juridică, nu a avizat favorabil acest proiect.

Dl.cons. Rosa Ioan - Comisia de urbanism, nu a avizat favorabil acest proiect.

D-na.cons. Isleam Valeria - Comisia de sănătate, propune discutarea în plen a acestui proiect.

D-na cons. Muresan Livia - Comisia de cultura, nu a avizat favorabil acest proiect.

Dl.cons. Nicusan Claudiu Stefan, președinte de ședință supune spre aprobare proiectul de hotarare inițiat de dânsul. Consiliul Local al Municipiului Blaj RESPINGE PROIECTUL DE HOTARARE, privind aprobarea formulării în numele Consiliului local al municipiului Blaj a unei cereri catre C.N.S.A.S. in legatura cu calitatea de lucrator al securitatii sau colaborator al acesteia pentru membrii Consiliului local al municipiului Blaj, cu 4 voturi „pentru” (Solea Ioan, Jeican Rodica, Isleam Valeria, Nicusan Claudiu, 1 vot ab. (Sava Ioan) , 14 voturi impotriva. ''

Așa cum reiese din text las la latitudinea celor care citesc să comenteze și să răspundă unei întrebări evidente: De ce nu au vrut unii consilieri blăjeni să fie verificați de către CNSAS?

3 comentarii:

 1. De ce nu au vrut? Poate vom observa în 2009 când vom afla direct de la CNSAS...

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu au vrut pentru ca le este frica de adevar, domnule Nicusan.
  Pentru ca nu au constiinta curata, domnule Nicusan, si cand spun constiinta curata ma refer nu la aceia care nu au nimic pe constiinta, ci la aceia care, avand ceva pe constiinta, refuza mantuirea prin marturisire si prefera sa traiasca in continuare in abjectie, profitand
  chiar prin asta de la papusarii din umbra care ii manipuleaza.

  RăspundețiȘtergere
 3. Stimate domn Nicusan,
  Gandind si reflectand mult asupra constiintei si conditiei omului, filosoful Pilpay spunea ca un om cu constiinta vinovata este un om fricos. Nici de judecata lui Dumnezeu nu ar trebui sa ne temem daca am avea constiinta curata, nu? Pai atunci renuntam la a ne mai ruga, la a ne mai duce la biserica pentru a adauga ceva la "registru" si a spera mai mult la mantuire. Dar ne temem. Ne temem pentru ca suntem constienti de faptele noastre si de faptul ca prin acestea suparam- pe Dumnezeu sau pe semenii nostri. Care au de suferit de pe urma acestor fapte. Bun. Am lamurit problema pana aici. Cealalta problema ridicata de dumneavoastra este o PROBLEMA: cineva se teme de ceva ce s-ar putea afla si care i-ar afecta reputatia, functia, viata si...bunastarea (evident, materiala). Altfel, nu vad de ce nu ar fi acceptat aceasta propunere- mi se pare cinstit: nu ai nimic de ascuns, de ce sa nu stie si ceilalti asta? Lucrez in PR, adevaratul PR, nu cel pe care-l face dna Raluca Damian la Blaj, pentru ca i-am urmarit munca si este absolut jignitor pentru numele de Public Relations. Daca ar fi avut studii de specialitate, ca si consilier de imagine, ar fi stiut ca negarea acestei propuneri este o grava abatere de la regula transparentei sistemului in general. Mai mult- daca s-ar confirma ca acesti consilieri ies "curati" din cercetarea CNSAS, ar fi fost de vorbit despre ei multa, multa vreme si numai de bine- ca sunt onesti, ca nu au avut nimic de-a face cu fosta securitate si asa mai departe. Dar, ca intotdeauna, mizam pe faptul ca omul de la oras mic nu stie ce se intampla de fapt, ca nu-l intereseaza, ca nu are de ce sa-l intereseze atata vreme cat lucrurile merg bine in oras si asa mai departe. E gresit. Pentru ca noi, cei plecati din localitate, la un moment dat, ne vom intoarce. Si atunci vom avea nevoie de explicatii. De concret, de palpabil, si nu de vorbe venite din partea cuiva...care nu stie nici macar teoretic despre ce vorbeste (nu-i mai amintesc numele). Cu scuzele de rigoare daca citeste mesajul si-i cade greu. Acum e de inteles- eu cel putin sunt crescuta cu lapte si m-am prins: nu vor sa fie cercetati pentru ca ascund ceva ce nu vor sa iasa la iveala. Cu toata stima si cu tot respectul va spun, ca eu i-as cerceta de doua ori pe cei care n-au semnat hotararea. Mi-ar placea sa fie mai multi blajeni care sa citeasca aceste mesaje, sa stie pe ce lume traiesc si sa incerce sa schimbe ceva, pentru ca se poate- e adevarat ca doar la urmatorul vot, dar e posibil.
  Si pentru a incheia ciclic mesajul meu...va spun asa: ca adevarata putere este aceasta- sa tii in maini frica altcuiva si sa i-o arati.
  Tin sa-i felicit pe cei care au votat "pentru", inclusiv, binenteles, pe detinatorul acestui blog.

  RăspundețiȘtergere

Din respect pentru ceilalți vizitatori, comentariul dumneavoastră va fi postat după aprobare. Va mulțumesc pentru înțelegere!